



Onze leergebieden zijn volledig uitgeschreven in een curriculum vanuit de kerndoelen, naar aanbodsdoelen, naar leerlijnen en de leerdoelen, losse werkvromen en kwaliteitskaarten.
De nieuwe kerndoelen van Burgerschap zijn onderverdeeld in deze leergebieden evenals de kerndoelen van de wereldoriëntatie en kunstzinnige oriëntatie.

"Ik als Burger"
Burgerschap is het eerste domein binnen dit leergebied en helpt leerlingen te begrijpen wat het betekent om actief deel te nemen aan hun gemeenschap. Ze leren niet alleen over hun rechten en plichten, maar ook hoe hun gedrag invloed heeft op anderen. Dit domein biedt de ruimte om leerlingen te helpen zich verantwoordelijk en actief op te stellen binnen een samenleving.

"Ik als Burger"
Het domein Antipestprotocol versterkt de sociale verantwoordelijkheid van leerlingen door hen niet alleen kennis te geven over hoe ze pestgedrag kunnen herkennen, maar hen ook te leren hoe ze empathie kunnen ontwikkelen voor anderen. Dit helpt hen om pesten te herkennen, te voorkomen en hoe ze de rol van bemiddelaar kunnen spelen in conflictoplossing.

"Ik als Burger"
Het domein Verkeer biedt leerlingen inzichten in de sociale verantwoordelijkheid die ze dragen in de maatschappij. Het leert ze niet alleen de verkeersregels, maar ook het belang van respect voor anderen in een sociale context. Dit domein draagt bij aan hun vermogen om na te denken over de impact die hun keuzes hebben op het welzijn van anderen.

"Ik als Burger"
Beroepen & LOB geven leerlingen inzicht in hoe ze maatschappelijke verantwoordelijkheden kunnen combineren met professionele vaardigheden. Ze leren wat het betekent om deel uit te maken van de werkende samenleving en hoe ze hun talenten en vaardigheden kunnen inzetten voor het welzijn van hun gemeenschap.

"Ik & Jij"
Het domein Inclusie & Diversiteit moedigt leerlingen aan om te leren over de waarde van diversiteit en het belang van het omarmen van verschillen. Het leert hen te reflecteren op sociale normen en te begrijpen hoe we ons tot elkaar verhouden in een wereld die vol is van culturele, etnische en individuele verschillen. Door dit domein leren leerlingen niet alleen over de waarde van diversiteit, maar ontwikkelen ze ook de capaciteit om anderen te waarderen en te respecteren, ongeacht hun achtergrond.

"Ik & Jij"
Seksuele & Relationele Vorming helpt leerlingen niet alleen om respect te hebben voor relaties en lichamelijke grenzen, maar biedt hen ook de ruimte om vooruit te denken over hoe ze gezonde relaties kunnen aangaan, gebaseerd op gelijkwaardigheid en consent. Dit domein biedt leerlingen de mogelijkheid om kritisch te reflecteren op de maatschappelijke kwesties rondom gender en seksualiteit, en hoe ze op een verantwoorde manier kunnen omgaan met hun eigen gevoelens en die van anderen.

"Ik & Jij"
Lijf Positiviteit helpt leerlingen een gezond zelfbeeld te ontwikkelen, wat hen niet alleen zelfvertrouwen geeft, maar ook bijdraagt aan het vermogen om andere mensen met respect en acceptatie te behandelen. Dit domein helpt leerlingen zich bewust te worden van het belang van lichamelijke en geestelijke gezondheid en hoe ze de fysieke en emotionele grenzen van zichzelf en anderen kunnen respecteren.

"Ik & Jij"
Jezelf & de Wereld verbindt het begrip van zelfidentiteit met het bredere begrip van de maatschappij waarin men zich bevindt. Leerlingen worden aangemoedigd om kritisch na te denken over hun rol als burger, hun persoonlijke waarden en hoe ze actief kunnen bijdragen aan het welzijn van hun gemeenschap.

"De Wereld"
Het domein Natuur & Duurzaamheid leert leerlingen de waarde van het bewaren van het milieu en het belang van het nemen van verantwoorde keuzes in hun dagelijks leven. Dit domein helpt hen niet alleen de ecologische gevolgen van hun acties te begrijpen, maar ook het belang van duurzame consumptie en milieuactivisme voor een betere toekomst.

"De Wereld"
Aardrijkskunde helpt leerlingen te begrijpen hoe geografie, politiek en economische structuren de samenleving vormen. Dit domein draagt bij aan het ontwikkelen van wereldbewustzijn en stimuleert leerlingen om de globalisering te begrijpen, de onderlinge verbondenheid van landen en regio's, en hoe hun acties als consumenten invloed hebben op mondiale kwesties.

"De Wereld"
Techniek & Wetenschap biedt leerlingen de vaardigheden om kritisch na te denken over de technologische en wetenschappelijke innovaties die de samenleving vormgeven. Dit domein stimuleert probleemoplossend denken en helpt leerlingen niet alleen om technologische vooruitgang te begrijpen, maar ook om zich bewust te worden van de ethische verantwoordelijkheden van wetenschappelijke en technologische innovaties.

"De Wereld"
Biologie biedt inzicht in de levensprocessen en de impact van menselijke activiteiten op het milieu en het ecosysteem. Dit domein helpt leerlingen de waarde van ecologische duurzaamheid te begrijpen en te reflecteren op hun individuele invloed op de natuur en de bredere samenleving.

"Wie ben ik?"
Geloof, Religie & Rituelen: Dit domein helpt leerlingen te begrijpen hoe geloofsovertuigingen en rituelen een individuele en collectieve identiteit kunnen vormgeven en hoe religieuze diversiteit een rol speelt in de samenleving.

"Wie ben ik?"
Cultureel Erfgoed: Leerlingen leren over de belangrijke tradities, geschiedenis en waardevolle cultuuruitingen die de basis vormen voor hun eigen identiteit en de samenleving als geheel.

"Wie ben ik?"
Geschiedenis: Dit domein helpt leerlingen de geschiedenis te begrijpen, zowel van hun eigen cultuur als van andere culturen. Het leert hen kritisch na te denken over de impact van historische gebeurtenissen en denkbeelden.

"Wie ben ik?"
Tijdvakken & Canon: Leerlingen leren over de tijdvakken die hun samenleving hebben gevormd, en over de culturele en historische invloeden die hen vandaag de dag beïnvloeden.

"Ik denk dus ik ben"
Mediawijsheid: Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen omgaan met informatie, zowel offline als online, en leren om misinformatie te herkennen en te analyseren.

"Ik denk dus ik ben"
Filosofie: Dit domein biedt leerlingen de mogelijkheid om kritische vragen te stellen over de zin van het leven, ethiek en maatschappelijke normen. Filosofie stimuleert hen om diverse filosofische en maatschappelijke perspectieven te onderzoeken.

"Ik denk dus ik ben"
Taal: Leerlingen ontwikkelen hun taalvaardigheden om doeltreffend te communiceren en om ideeën vanuit verschillende perspectieven te articuleren.

"Ik denk dus ik ben"
Economie (alleen VO): Dit domein biedt inzichten in financiële structuren, ongelijkheid en de rol van economische keuzes binnen de samenleving.
Onze domeinen

Van Verbeelding naar Verbinding
"Burgerschap is geen gekaderde competentie, Kunst en Cultuur zijn geen bijzaak, Natuur en Duurzaamheid zijn geen hippe leuzen en Persoonsvorming houdt niet op bij "ik"...
Algemene Culturele Vorming betreft alle sociale, maatschappelijke en wereldwijze thema`s die onze leerlingen nodig hebben om inzicht en handvatten te ontwikkelen om de wereld van nu (en straks) te kunnen vertalen..."

Ik als Burger
Burgerschap is niet te vangen in 1 opdracht. Het is het de begeleiding die onze leerlingen nodig hebben om te ontdekken wie zij zijn, waar zij voor staan en hoe zij zich tot de wereld om hen heen verhouden. Beroepen voor het PO en LOB voor het VO komen hier daarom ook terug.
Ook de verantwoordelijkheid naar de ander staat centraal binnen Verkeer en het Antipestprotocol!
Kerndoelen:
Burgerschap 1: Schoolcultuur
Burgerschap 3: Democratische waarden
Burgerschap 5: Democratische betrokkenheid
Kerndoelen: 9, 36, 37, 38, 54, 55

Meer lezen over de inhoud?
Het leergebied "Ik als Burger" helpt leerlingen zich te ontwikkelen tot bewuste, verantwoordelijke en actieve burgers die zich bewust zijn van hun rol binnen de gemeenschap. Dit leergebied richt zich op het versterken van sociale vaardigheden, het bevorderen van respectvolle interacties en het stimuleren van verantwoordelijkheid, zowel in de directe omgeving als in de bredere maatschappij.
Voor de jongste leerlingen, van peuters tot kleuters, ligt de nadruk op het leren van sociale interacties, vriendschap en basisprincipes van respect en veiligheid. Ze leren bijvoorbeeld over verkeersveiligheid, het delen met anderen en hoe ze zich vriendelijk en behulpzaam kunnen opstellen. In de groepen 3 tot en met 8 krijgen leerlingen meer inzicht in hun rol als burger. Ze leren niet alleen verkeersregels, maar ook hoe ze actief kunnen bijdragen aan een positieve schoolcultuur en samenleving. Ze ontwikkelen vaardigheden om samen te werken, respectvol om te gaan met anderen en om pesten te herkennen en te voorkomen.
In de onderbouw van het voortgezet onderwijs verschuift de focus naar het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsbesef en kritisch denken over maatschappelijke vraagstukken. Leerlingen leren hoe ze invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving en hoe ze kunnen bijdragen aan een inclusieve en democratische samenleving.
Het leergebied “Ik als Burger” integreert drie belangrijke domeinen: Verkeer, Antipestprotocol en Burgerschap. Deze domeinen vormen de basis voor leerlingen om niet alleen als individu, maar ook als actief lid van hun gemeenschap te functioneren. Ze leren het belang van veiligheid en respect, zowel in het verkeer als in hun sociale interacties, en ontwikkelen de vaardigheden om bij te dragen aan een inclusieve, veilige samenleving.
In dit leergebied draait alles om de ontwikkeling van sociale vaardigheden, empathie en respect voor anderen, met speciale aandacht voor inclusie, diversiteit, seksuele en relationele vorming, lijf positiviteit, en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het leergebied is ontworpen om leerlingen van peuters tot de onderbouw van het voortgezet onderwijs te ondersteunen bij het leren van sociale normen, het begrijpen van zichzelf en anderen, en het creëren van een respectvolle en inclusieve samenleving.
Peuters beginnen met het verkennen van basisconcepten zoals delen, empathie, en vriendelijkheid. Ze leren eenvoudige begrippen zoals ‘nee zeggen’, grenzen aangeven, en respect tonen voor anderen. Door middel van spel, verhalen en liedjes ontdekken ze het belang van samen spelen, respect voor verschillen, en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld. Dit vormt de basis voor het verder ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden in het latere onderwijs.In het primair onderwijs wordt de nadruk gelegd op het verdiepen van dit zelfbewustzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Leerlingen krijgen meer inzicht in hoe ze relaties opbouwen, hoe ze grenzen stellen, en hoe ze op een gezonde manier omgaan met gevoelens zoals verliefdheid en vriendschap. Ze leren over sociale normen en diversiteit, inclusief het herkennen van stereotype beelden en vooroordelen, en hoe deze onze interacties beïnvloeden. Dit ondersteunt hun persoonlijke ontwikkeling en hun vermogen om op een respectvolle manier met anderen om te gaan.
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gaat het leergebied verder door de leerlingen niet alleen te leren over hun eigen identiteit en relaties, maar ook over hoe ze zich kunnen verhouden tot anderen in een meer diverse en inclusieve samenleving. Ze leren over de waarde van verschillende culturele en seksuele identiteiten, het belang van consent in relaties, en hoe ze hun eigen zelfbeeld kunnen ontwikkelen in een maatschappij die vaak bepaalde schoonheidsidealen en verwachtingen heeft. Het leren over respect, consent, gelijkheid, en de invloed van sociale media zijn essentieel om hen voor te bereiden op de uitdagingen van het volwassen leven.Het leergebied "De wereld" richt zich op de ontdekking van de natuur, de samenleving, en de manier waarop we met elkaar en onze omgeving omgaan. Dit leergebied omvat een breed scala aan thema’s, waaronder duurzaamheid, aardrijkskunde, biologie, techniek en wetenschap. Het doel is om leerlingen van peuters tot de onderbouw van het voortgezet onderwijs te helpen begrijpen hoe de wereld om hen heen werkt, en hoe ze als individuen en collectief verantwoordelijk kunnen handelen om de wereld een betere plek te maken.
Peuters ontdekken de wereld door middel van zintuiglijke ervaringen. Ze leren over de natuur, dieren, en hun directe omgeving door middel van spel en verkenning. Dit is het moment om de basisprincipes van ecologie en het belang van zorg voor de natuur op een speelse manier te introduceren, bijvoorbeeld door het verzorgen van planten, het sorteren van afval, of door buiten te spelen en de seizoenen te verkennen.
In het primair onderwijs wordt de focus verlegd naar het ontwikkelen van een breder begrip van de natuurlijke en maatschappelijke wereld. Leerlingen leren over de ecologische processen, de basisprincipes van aardrijkskunde, de werking van de natuur, en eenvoudige wetenschappelijke concepten. Duurzaamheidsvraagstukken worden steeds belangrijker, en leerlingen leren over hun rol als burgers in het behoud van de natuur en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Ze krijgen ook basiskennis van hoe samenlevingen werken en hoe verschillende factoren (zoals technologie en economie) elkaar beïnvloeden.
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs richt het leergebied zich op het verdiepen van het begrip van wereldproblemen en de interacties tussen mens en milieu. Leerlingen leren over complexere ecologische systemen, de invloed van menselijk handelen op de natuur, de werking van markten en de impact van technologie op de samenleving. Ze leren hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de wereld om hen heen, zowel door verantwoordelijk consumentengedrag als door kritisch na te denken over de rol van techniek en wetenschap in duurzame ontwikkeling.Het leergebied "Wie ben ik?" is bedoeld om leerlingen te helpen hun eigen identiteit te begrijpen en te ontwikkelen, met nadruk op cultuur, geloof, erfgoed en geschiedenis. Het richt zich op de waarde van zelfkennis en de rol van het individu binnen grotere maatschappelijke en historische contexten. Leerlingen leren niet alleen over zichzelf, maar ook over anderen, hun geschiedenis, en hoe ze bijdragen aan de wereld om hen heen.
Peuters verkennen hun eigen identiteit door middel van eenvoudige concepten van zelf en anderen. Ze leren over de waarde van diversiteit, de basisprincipes van respect en vriendschap, en ontdekken hoe ze zich verhouden tot de mensen om hen heen. Dit gebeurt via spel, verhalen, en interacties die hen helpen om te begrijpen dat iedereen uniek is, maar dat we allemaal deel uitmaken van een grotere gemeenschap.
In het primair onderwijs verdiepen leerlingen hun begrip van identiteit door te leren over verschillende culturen, tradities en de geschiedenis van hun eigen land. Ze leren over de waarde van culturele diversiteit, de geschiedenis van belangrijke gebeurtenissen en hoe die gebeurtenissen hun eigen leven en de samenleving beïnvloeden. Ze ontwikkelen hun begrip van wie ze zijn binnen de context van een grotere sociale en culturele gemeenschap.
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs richt het leergebied zich op een meer diepgaande verkenning van de persoonlijke identiteit, de rol van religie en geloof in het leven, en de invloed van cultuur en geschiedenis op hun eigen overtuigingen en waarden. Leerlingen onderzoeken de verbinding tussen hun persoonlijke geschiedenis en bredere historische ontwikkelingen, en leren hoe ze hun plaats in de wereld kunnen begrijpen en vormgeven.Dit leergebied is gericht op het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden, zelfbewustzijn en reflectie, zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak. Het daagt leerlingen uit om na te denken over hun eigen denken, hun rol in de samenleving, en hoe ze omgaan met informatie in een snel veranderende wereld. Door te reflecteren op onderwerpen als mediawijsheid, filosofie, taal en economie (Alleen VO) leren de leerlingen hoe ze informatie kunnen verwerken, begrijpen en inzetten in hun dagelijks leven.
Peuters worden in dit leergebied op speelse wijze bewust gemaakt van de basisconcepten van communicatie, emoties en de wereld om hen heen. Via verhalen, spel en eenvoudige filosofische vragen leren ze de wereld te begrijpen en hun eigen plek daarin te vinden. Het doel is om de peuterbasis te leggen voor later kritisch denken over taal, keuzes en sociale interacties.
In het primair onderwijs gaat het leergebied verder door leerlingen te helpen met de ontwikkeling van vaardigheden om bewuste keuzes te maken, kritisch na te denken over taalgebruik en de rol van media. Dit gebeurt in een steeds complexer wordende context van sociale interactie, technologie en maatschappelijke waarden. Dit proces legt een solide basis voor latere verdieping in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gaat het leergebied verder met het verdiepen van deze concepten en wordt economie toegevoegd. Mediawijsheid wordt essentieel om leerlingen te leren hoe ze verantwoord omgaan met informatie, zowel offline als online. Filosofie biedt hen de mogelijkheid om abstracte denkwijzen en ethische vraagstukken te verkennen, terwijl economie hen leert over de invloed van financiële en maatschappelijke keuzes. Dit helpt hen niet alleen om zichzelf beter te begrijpen, maar ook om kritische, weloverwogen beslissingen te maken in hun toekomstige rol als burgers van de maatschappij.Het leergebied "Kunst in Ontwikkeling" stimuleert de creatieve expressie van leerlingen en helpt hen om zich te ontwikkelen als makers en critici van kunst. Het leert hen niet alleen over verschillende kunstvormen, maar ook over de kracht van kunst als communicatiemiddel en de rol van kunst in het begrijpen van de wereld. Van peuters tot de onderbouw van het voortgezet onderwijs biedt dit leergebied de mogelijkheid om creativiteit te uiten, te experimenteren met verschillende media, en kunst te verbinden met persoonlijke en maatschappelijke betekenis.
Peuters ontdekken kunst als een zintuiglijke ervaring. Ze leren wat kleuren, vormen, en texturen zijn en kunnen deze ontdekken via eenvoudige activiteiten zoals schilderen, kleien, en tekenen. Kunst wordt gepresenteerd als een manier om hun gevoelens en ideeën te uiten, en het biedt hen een speelse ruimte voor experimentatie.
In het primair onderwijs wordt kunst verder ontwikkeld door leerlingen verschillende kunstvormen te laten ontdekken, onderverdeeld in verschillende disciplines:
• Vorm & Kleuren (Onderbouw)
• Tekenen & Schilderen (Alle groepen en VO)
• Afdrukken & Textiel (Alle groepen en VO)
• Boetseren & Sculpturen (Alle groepen en VO)
• Architectuur & Media (Middenbouw, Bovenbouw en VO)
• Urban Arts (Middenbouw, Bovenbouw en VO)
Ze leren technieken en stijlen, maar vooral ook over de waarde van kunst in hun dagelijks leven en in de samenleving. Het leert hen niet alleen zelf kunst te maken, maar ook kunst te waarderen en te begrijpen als een uiting van cultuur, identiteit, en creativiteit.
Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs is het doel om leerlingen niet alleen meer technische vaardigheden bij te brengen, maar hen ook te laten reflecteren op de rol van kunst in de samenleving. Ze onderzoeken hoe kunst kan worden gebruikt om maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen, om persoonlijke ervaringen te delen, en om nieuwe manieren van denken te stimuleren. Het leergebied biedt leerlingen de kans om hun eigen artistieke stem te vinden, en leert hen kunst te gebruiken als een krachtig middel voor zelfexpressie, maatschappelijke betrokkenheid en culturele waardering.

"Kunst in Ontwikkeling"
Het leergebied "Kunst in Ontwikkeling" helpt leerlingen om hun creatieve expressie te ontwikkelen en om kunst te gebruiken als communicatiemiddel om maatschappelijk relevante kwesties te adresseren. Dit leergebied biedt leerlingen de kans om zich te verdiepen in verschillende kunstdisciplines, waaronder Urban Arts, en hen aan te moedigen om hun perspectief via kunst te delen. Dit domein helpt bij het ontwikkelen van creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en stimuleert het empathisch vermogen.